Mindennapi jóga

Mindennapi jóga

2018. április 25. - temperance

B. 1 éves. Hihetetlen az egész, nem is tudom már nélküle elképzelni :). Nagyon érdekes tapasztalat volt, aznap szinte minden visszajött a szülés napjáról. Az érzések, az a pillanat ahogy kibújt, olyan volt mint ha megállították volna az időt, mikor rám rakták még úgy ahogy volt, ahogy rögtön nekiállt szopizni, feküdt mellettem. Most meg állt reggel a konyhában, teli szájjal vigyorgott ránk, és bőszen pakolta ki a fiókot :D :D :D. Majd nem értette, hogy mért pityergek, és kétségbeesett fejjel elindult felém :). A kis vihargombóc egy éve született :) Rá is szolgált erre a becenévre, semmi sem marad érintetlenül mögötte. Nagyon sírós baba volt, csak kézben maradt el, de ezt csak utólag regisztráltam. Mikor vele voltam, és a karomban nyugodott meg tánc közben, a vaiana zenéjére (az volt a jolly joker :) ),akkor fel se tűnt. Vaiana meséből a fő szám volt, amit nagyon szeretett, amiben szintén megjelenik a rája, mint fő szimbólum, valamiért végigkísér minket. Még szerencse, hogy megunhatatlan a szám :D. Kíváncsi vagyok, minden szülinapján ennyire felelevenedik-e a megérkezésének a napja. Remélem igen :)

Isten éltessen kisfiam! :)

i_am_moana_by_solidbubble-db1qaer.jpg

Érzelmek és az ászanák

Tegnap érdekes gyakorlásom volt. Az eredeti terv a volt, hogy elmegyek jógaórára, anyával meg is volt beszélve, hogy addig ő vigyáz B.-ra, de egyszerűen nem volt kedvem elmenni. Úgyhogy ledobtam a matracomat, és napüdvözletekkel el is indítottam a gyakorlást. Nagyon jól esett minden, a gyertyasorozatnál teljesen bele tudtam lazulni az ászanákba, mantráztam közben, automatikusan jött az uddzsaji légzés is. Majd az eke utáni savászanában éreztem, hogy elindulnak a könnyeim. Ilyen még sosem fordult elő, fizikai gyakorlás után erős érzelmi hatás, megkönnyebbülés. Fantasztikus volt :). Érdekesség az újdonságban, hogy régóta több helyről érkeztek jelek, hogy a torkom területén, torok csakránál lenne mit dolgozni. Ez a terület a kommunikáció, bizalom területe, összeköti a gondolkodást az érzelemmel. A gyertyasorozat fókuszpontja a torok területe, az itt lévő energiákra hat leginkább, az itteni blokkokat oldja föl.A halállás zárja ezt a sorozatot, ahol a mellkasnyitás, az érzelmek felszabadítását segíti elő, különösen jól esett, egy ideje kezdem megkedvelni ezt az ászanát, pedig nagyon sokáig nem szerettem. Úgy látszik a nyitás a külvilág fele igen gyorsan megmutatkozik fizikai szinten is :). 

A torokcsakráról bővebben:

http://www.jogapont.hu/cikk/0000000137/csakrak-es-aszanak-5-visuddha-%E2%80%93-torokcsakra/#.Wso0aohubIU

letoltes.jpg

Babajóga

Egyre népszerűbb az, hogy az azelőtt elfoglalt, rengeteget dolgozó anyukák, mikor megérkezik a trónörökös, a legtermészetesebb módon vágynak ki a 4fal közül. Emiatt szerencsére egyre inkább teret hódítanak maguknak azok a helyek és programok, ahova babával együtt tud menni az ember. Bababarát kávézók, éttermek, illetve rengeteg program, maminbaba, bikewithbaby, babástornák, és természetesen a babajóga. A legutoldó terhességi héten még jógáztam B.-sal a pocakomban, így alig vártam a szülés után, hogy a matracomra visszaálhassak, és kisebb intenzitással, de újra gyakorolhassak. Mondanom sem kell, olyan volt, mint aki életében nem jógázott, vagy inkább aki meg se mozdult. Állásból előre hajlásnál az ujjaim könnyesen integettek a lábujjaimnak jóóóó messziről, csakhogy egy példát említsek. Nagyon érdekes tapasztalat volt, és az oktatás miatt sokat segített visszaemlékezni az abszolút kezdetekre. Viszont köszönhetően a test memóriájának, hamarosan újra belelendültem. Pont ekkor indult a Madhurán a babajóga, amit természetesen azonnal (Értsd B. 2 hónapos korában) meg is látogattunk. A kisfiamnak az elején nem igazán tetszett, meg kellett szoknia a helyet, de alkalmazkodtunk mindenhez, és hamarosan a végigsíromcsakazértis helyett vidáman nézelődött, és 1-1 ászanát hagyott gyakorolni. Szép lassan belejöttünk, és D. megkérdezte nem helyettesíteném-e az egyik órán. Majd a következőn, és szép lassan én tarthattam a babajóga órákat. Fantasztikus élmény :) Elolvastam mindent, amit neten lehet találni, illetve titkos lelőhelyekről írott formában is beszereztem amit lehetett. Lényegében arról van szó, hogy az óra alatt a babákat is tornáztatjuk, az anyukákat is megmozgatjuk, és közösen is tudunk a babákkal gyakorolni. Nagyon jól erősíti a babával való kapcsolatot, segíthet a pocakfájásban, csípőlazításban, az idegrendszerük fejlődésében stb., valamint az anya is kicsit kiszabadul a 4fal közül, relaxál, kikapcsol. Az óratartásban van kihívás, mert még több kreatiitást, és spontaneitást igényel, mint az alap óra tartása, hiszen itt igazodnunk kell a babák hangulatához, az anyukák állapotához. Jó volt látni, milyen türelemmel vagyunk egymás iránt, mekkora tolerancia van jelen, ha valamelyik kismanónak nyűgösebb napja van, sírósabb, többet szeretne szopizni. Hogy nem jelent problémát, hogy nincs kötött sorrend, hogy igazodunk egymáshoz, a babákhoz. És a mantrázás tényleg megnyugtatja őket :) :) :)

 

Szádhana

Mi is a szádhana? És mit jelent nekem?

A szádhana nagyon egyszerűen a spirituális gyakorlás. Ahova tartozom jógaközpontba, ott lehetőség van segítséggel végezni a szádhanát. Ez azt jelenti, hogy vállalod, hogy mindennap 1 (az elkötelezettebbek 2)órát gyakorolsz, illetve karma jógát vállalsz havi szinten a központban, vagyis önkéntes segítséget. Ehhez a feladathoz a központ tapasztaltabb, előtted járó oktatói közül választhatsz, aki végigköveti a gyakorlásod, segít, inspirál, tanácsokkal lát el, továbblendít, ha elakadtál. Fantasztikus dolog, és egyre többen élünk a lehetőséggel, hogy így részesei lehessünk valami nálunk nagyobb dolognak. Második éve próbálom, de sajnos egyelőre messze vagyok a teljesítéstől. Ilyenkor döbben rá az ember igazán, hogy tényleg mennyire zsúfoltak a hétköznapok, hogy mennyiszer nem fér bele még fél óra gyakorlás sem, fél órája sincs az embernek saját magára. Vagy amikor lenne, akkor a munkától kimerülve inkább egy gyors sorozat, és alvás. B. mellett még nagyobb kihívás, hiszen az eddigi életem rendszertelensége teljes mértékben rajtam múlott, de most már B. irányítja a napot (és az éjszakát :D :D :D). Érdekes, hogy mióta megszületett, sokkal inkább érzem a hívást, hogy beiktassam az életembe,és furcsa módon többet foglalkozom jógával, spirituális témákkal. Elkezdtem megint asztrológiát tanulni, illetve az ayurvéda alapjairól tájékozódni. Pont ma érkezett meg Vasant Lad: Ayurvéda c. könyve :) :) :)

"Az igazi változás eléréséhez meg kell értenünk, hogy az elkötelezettség nem a szabadság korlátozása, hanem ellenkezőleg, a szabadság igényének érvényesítése, hogy azt az irányt válasszuk, amerre akarjuk, hogy életünk haladjon. Az elkötelezettség ahhoz kell, hogy a jelenben éljünk és engedjük el a múltat, az ábrándozást vagy egy elképzelt jövőtől való aggódást."
(Részlet a Sivánanda Meditációs kézikönyvből)

Kezdet

Mindig szerettem a kihívásokat :) Mind a modern kor gyermeke, nyomás alatt teljesítek a legjobban/gyorsabban, ebből adódóan, ha valamit elkezdek, szeretek keretet adni neki, felcímkézni ha úgy tetszik. A 30napos kihívásokat nekem találták ki :)

Mióta B. megszületett gondolkoztam, hogy jó lenne összefoglalni a mindennapi gondolatokat/érzéseket, a babás élettel összeszőtt útkeresést (vagy úton levést?). De nem álltam neki, hiszen nemalszikagyerek,nemeszikagyerekfáradtvagyokfőznikellmosnikellaludnikell stb.stb.stb. 

Majd a férjem tanácsolta, hogy írjam egy hónapig, és meglátom milyen, élvezem-e. Úgyhogy felcímkéztem a blogírás a 30napos kihívás erejével, és már írom is. A címadásánál elakadtam. Hogy lehet nevet adni valaminek, ami még el sem indult, még formálja magát. Aztán szinte pillanatokon belül jött a név: mindennap(i) jóga. (csak a blog.hu nem engedi a zárójelet :D :D :D). Azt hiszem ez a cím tökéletesen lefedi, amiről írnék, és nagyon sok minden belefér. Mindennap végrehajtott spirituális gyakorlás (legyen az jóga, vagy bármi más), és a hétköznapi nehézségek, feladatok között ingázó sorstársak azt hiszem mindenféle magyarázat nélkül is értik. :)

 

 

süti beállítások módosítása