Mindennapi jóga

Mindennapi jóga

Szádhana

2018. április 06. - temperance

Mi is a szádhana? És mit jelent nekem?

A szádhana nagyon egyszerűen a spirituális gyakorlás. Ahova tartozom jógaközpontba, ott lehetőség van segítséggel végezni a szádhanát. Ez azt jelenti, hogy vállalod, hogy mindennap 1 (az elkötelezettebbek 2)órát gyakorolsz, illetve karma jógát vállalsz havi szinten a központban, vagyis önkéntes segítséget. Ehhez a feladathoz a központ tapasztaltabb, előtted járó oktatói közül választhatsz, aki végigköveti a gyakorlásod, segít, inspirál, tanácsokkal lát el, továbblendít, ha elakadtál. Fantasztikus dolog, és egyre többen élünk a lehetőséggel, hogy így részesei lehessünk valami nálunk nagyobb dolognak. Második éve próbálom, de sajnos egyelőre messze vagyok a teljesítéstől. Ilyenkor döbben rá az ember igazán, hogy tényleg mennyire zsúfoltak a hétköznapok, hogy mennyiszer nem fér bele még fél óra gyakorlás sem, fél órája sincs az embernek saját magára. Vagy amikor lenne, akkor a munkától kimerülve inkább egy gyors sorozat, és alvás. B. mellett még nagyobb kihívás, hiszen az eddigi életem rendszertelensége teljes mértékben rajtam múlott, de most már B. irányítja a napot (és az éjszakát :D :D :D). Érdekes, hogy mióta megszületett, sokkal inkább érzem a hívást, hogy beiktassam az életembe,és furcsa módon többet foglalkozom jógával, spirituális témákkal. Elkezdtem megint asztrológiát tanulni, illetve az ayurvéda alapjairól tájékozódni. Pont ma érkezett meg Vasant Lad: Ayurvéda c. könyve :) :) :)

"Az igazi változás eléréséhez meg kell értenünk, hogy az elkötelezettség nem a szabadság korlátozása, hanem ellenkezőleg, a szabadság igényének érvényesítése, hogy azt az irányt válasszuk, amerre akarjuk, hogy életünk haladjon. Az elkötelezettség ahhoz kell, hogy a jelenben éljünk és engedjük el a múltat, az ábrándozást vagy egy elképzelt jövőtől való aggódást."
(Részlet a Sivánanda Meditációs kézikönyvből)

A bejegyzés trackback címe:

https://mindennapijoga.blog.hu/api/trackback/id/tr9513814470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása